Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013



ANALOGUE  LOVE


Σε μια ψηφιακή εποχή που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες είναι πολλοί αυτοί που βάζουν στην άκρη της ψηφιακές μηχανές και επιμένουν αναλογικά. Οι λόγοι; Πολλοί! Πρώτος και κυριότερος, η μαγεία της δημιουργίας! Η μαγεία ξεκινά από τη στιγμή που εντοπίζεις τον φωτογραφικό σου στόχο και ευλαβικά «συνθέτεις» την φωτογραφία, κορυφώνεται την στιγμή του κλικ και ολοκληρώνεται ύστερα από την αναγκαία προσμονή με την κατάληξη του δημιουργήματος στα χέρια σου. Οι αναλογική λοιπόν, απευθύνεται σε όσους δεν κυνηγούν το τέλειο αλλά αναζητούν το αληθινό. Σε όσους έχουν βαρεθεί την «φλυαρία» του ψηφιακού μέσου, με το οποίο χάνεις τον έλεγχο και τραβάς περισσότερες φωτογραφίες απ’ όσες μπορείς να καταναλώσεις. Καταλήγεις λοιπόν με χιλιάδες φωτογραφίες – κακοβγαλμένες συνήθως- οι οποίες πιθανόν δεν θα τυπωθούν ποτέ και θα μείνουν για πάντα σε φακέλους στον σκληρό του υπολογιστή σου, ενώ μετά από χρόνια θα αναρωτιέσαι γιατί τα παλιωμένα σου σταράκια, η κούπα του καφέ σου ή το καινούργιο μανό στα νύχια σου αποτέλεσε τόσες φορές αντικείμενο φωτογράφησης.

Η δική μου αγάπη για τις αναλογική φωτογραφία ξεκίνησε από την παλιά φωτογραφική μηχανή του πατέρα μου, μία Canon AV-1 του 1979, η οποία ύστερα από χρόνια ταξιδιού στα Κυκλαδίτικα νησιά όπου αποθανάτισε αμέτρητα δειλινά κατέληξε καταχωνιασμένη σε μια ντουλάπα να κάνει παρέα στην ραπτομηχανή. Παρά λοιπόν τα τόσα χρόνια αχρηστίας, ύστερα από μερικές μικρές επιδιορθωσούλες ήταν πανέτοιμη για νέες εξορμήσεις.



 Όλα αυτά μέχρι τον περασμένο Μάρτιο όταν το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα άρθρο για την Λομογραφία.



Τί είναι Lomography;

Πώς άρχισαν όλα; 

Στις αρχές του 1990, σπουδαστές στη Βιέννη Αυστρίας ανακάλυψαν μια μικρή αινιγματική ρώσικη φωτογραφική μηχανή, την Automat Lomo Kompact, και άρχισαν ένα νέο ύφος πειραματικής φωτογραφίας με τους φίλους τους ,(first unorthodox snapshot cavorting).



H προσέγγιση τους: Να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες(Lomographs) στις πιο απίθανες καταστάσεις, από τις πιο ασυνήθιστες θέσεις και έπειτα να τις εμφανίζουν όσο το δυνατόν πιο φτηνά. Τα αποτελέσματα ήταν μια πλημμύρα αυθεντικών, ζωηρόχρωμων, τρελών,ιδιότροπων και άγνωστων στιγμιοτύπων,εικόνες από πολλούς ανθρώπους και στη συνέχεια όλες τις εικόνες τοποθετημένες σε πάνελ που διαμορφώνουν μια θάλασσα απο Lomographs, τα Lomowalls. Εκθέσεις, interactive projects, events και visuals λαμβάνουν χώρα παγκόσμια με εκατομμύρια lomographic φωτογραφίες και αποτελούσαν από την αρχή, την πιο σημαντική μορφή επικοινωνίας.


Οι εικόνες που παρέχονται από τις δεκάδες χιλιάδων lomographic φωτογραφιών, σε συνδυασμό με τον χώρο, την αρχιτεκτονική της έκθεσης, τα interactive projects και την διεθνή επικοινωνία έχουν γίνει σφραγίδα των lomographic έργων.

Oι παρουσιάσεις διοργανώνονται σε galleries μουσεία, κλαμπ, μπαρ, εγκαταλειμμένα κτήρια, πλανητάρια, εργοστάσια ή και σταθμούς, και συνοδεύονται από διαγωνισμούς φωτογραφίας, events με special visual και μουσική (σημαντικά shows έχουν διοργανωθεί σε Μόσχα, Νέα Υόρκη, Βιέννη,Βερολίνο, Αγία Πετρούπολη, Σεούλ, Αβάνα, Ζυρίχη, Κολωνία, Μαδρίτη, Κάιρο, Φρανκφούρτη,Ντουμπάι, Όσλο, Τόκιο, Χόνγκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Μπουένος Άιρες , Πεκίνο και πολλές άλλες πόλεις όπου, μέχρι 100.000 lomographic φωτογραφίες παρουσιάστηκαν σε έναν χρόνο).

75 Πρεσβείες Lomography σε όλο τον κόσμο Η ενεργοποίηση των διαφόρων ομάδων - μέσω μιας δυναμικής internet performance καθώς επίσης και των τοπικών δραστηριοτήτων που ενισχύονται από ένα απέραντο δίκτυο πρεσβειών, πάνω από 75 πρεσβείες σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο των κόσμο - ήταν πάντα ο στόχος της lomography. Οι πρεσβείες της lomography φροντίζουν τη lomographic κοινότητα και οργανώνουν όλα τα είδη των δραστηριοτήτων, όπως εκθέσεις, party, shows, lomographic φωτογραφίες, ταξίδια, δημοσιεύσεις, διεθνή και τοπικά προγράμματα τέχνης, συνεργασίες με κινηματογραφικά projects, μουσική καθώς επίσης παρέχουν τοπική υποστήριξη σε μια σειρά ετησίων παγκοσμίων γεγονότων και διαγωνισμών.

Lomography και πολιτισμός. 

Η lomography έχει επηρεάσει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτιστικούς παραγωγούς και άλλους δημιουργούς μέχρι και επαγγελματίες σε άλλους τομείς. Στην κοινότητα των lomographers συμμετέχουν και διάσημα όπως ο David Byrne, Laurie Anderson, Underworld, Moby, Nabayosi Araki, Daft Pank, Bady Mink, και Lenigrand Cowboys. 


Η βασική lomographic ιδέα είναι: 

Δράσε γρήγορα,μην σκέφτεσαι, να είσαι ανοιχτός ως προς τον περίγυρο, παρατήρησε τα όλα , απόλαυσε την επικοινωνία.




10 RULES 

1. Πάρε την κάμερα μαζί σου όπου και να πας 

2. Χρησιμοποίησε την μέρα και νύχτα 

3. Η Λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν 

4. Δοκίμασε να κάνεις ασυνήθιστες λήψεις π.χ. από το ύψος της μέσης σου 

5. Προσέγγισε το αντικείμενο της Λομογραφικής σου επιθυμίας όσο πιο κοντά γίνεται 

6. Μην σκέφτεσαι (William Firebrance) 

7. Να είσαι γρήγορος 

8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από πριν τι έχεις αποτυπώσει στο φιλμ 

9. Ούτε και μετά όμως 

10. Μην ανησυχείς για τους κανόνες 



Οι κάμερες Lomo πέρα από πολύ εύχρηστες είναι και πανέμορφες! Μοιάζουν να είναι βγαλμένες από παραμύθι ή από κάποιον μακρινό και σουρεάλ κόσμο γεγονός που την κάνει αξιολάτρευτες!


   







Ιδέες για τους φανατικούς του είδους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου